KIDS IN MOTION

MOTORISCHE KINDERTHERAPIE

IS UW KIND VAAK ‘Druk’ of ‘hyperactief’?

Verwerkt uw kind moeilijk leerstof of is het heel onzeker?

Valt uw kind vaak of heeft het moeite om ballen te vangen?

Kan uw kind dat potlood maar niet juist vasthouden of verloopt het schrijven moeilijk?

Zit je met vragen over de ontwikkeling van uw kind?

5 effecten van buitenspelen op de ontwikkeling van uw kind

18 nov, 20 | Geen categorie

Buiten spelen is een geweldige manier voor kinderen om aan lichaamsbeweging te doen, tijd door te brengen met vriendjes en een pauze te nemen van schermen. Maar wist je dat buiten spelen niet alleen leuk is, maar ook belangrijk voor cognitieve ontwikkeling? Buitenspelen kan ongelooflijk nuttig zijn als het gaat om het ontwikkelen van jonge hersenen. Door kinderen buiten te laten spelen, kunnen ze beter presteren op school, vooral als een kind moeite heeft met leren, gedrag of aandacht. Hier zijn vijf van de belangrijkste manieren waarop buitenspel de cognitieve ontwikkeling verbetert.

Buiten spelen prikkelt de zintuigen

Als een kind buiten speelt, zijn er elementen die meerdere zintuigen tegelijk kunnen prikkelen: geluiden van de natuur en voorbijrijdende auto’s, geuren van verse bloemen en bladeren, de aanblik van de zon of voorbijvliegende vogels, … Buitenspelen dompelt uw kind onder in een multisensorische wereld, die kan helpen om alle gestimuleerde zintuigen te activeren en aan te scherpen.

Buitenspelen helpt de aandacht versterken en de taakspanning vergroten 

Als kinderen ongestructureerde speeltijd buitenshuis mogen doorbrengen, kunnen ze zelf sturen hoe ze hun tijd doorbrengen. Ze kunnen activiteiten bedenken die hen bezighouden waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan één taak of activiteit.

Buitenspelen vermindert stress

Kinderen die buiten spelen, kunnen de natuurlijke, fysiologische voordelen ervaren van tijd doorbrengen in de frisse lucht en zonneschijn. Het vermindert de aanmaak van het stresshormoon in de hersenen en in het lichaam. Op die manier kan het kind gezond functioneren en optimaal ontwikkelen.

Buitenspelen verbetert de executieve functies 

Experts van Harvard hebben ontdekt dat buitenspelen de uitvoerende functie bij kinderen verbetert. Dit betekent dat het hen helpt beter te worden in planning, prioritering, probleemoplossing, multitasking en onderhandeling.

Buitenspelen verbetert de ruimtelijke vaardigheden 

Wanneer kinderen vaak buitenspelen zijn ze in staat grotere omgevingen beter te begrijpen, in te schatten en te onthouden. Ze ontwikkelen een betere kennis van ruimtelijke begrippen, planning.

0 Comments